Open monumentendag

Kaart wordt geladen...

Datum / Tijd
za 12 september
10:00 - 16:00

Locatie
De Goede Herder kerk
Stoeplaan 4
2243CZ Wassenaar

Categorie


Dit jaar vindt op zaterdag 12 september 2015 wederom de Open Monumentendag plaats, georganiseerd door de Commissie Open Monumentendag Wassenaar in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Wassenaer.
Het thema dit jaar is KUNST & AMBACHT.
Ook de Goede Herder kerk zal op die dag worden opengesteld voor het publiek.

Met Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag zowel de kunst als het ambacht in en rond her monument centraal staan. Het monument is dé plaats waar kunst en ambacht samenkomen. Daarom volop aandacht voor de architectuur – moeder aller kunsten – van het monument zelf, dit keer op een speciale manier uitgelicht. Maar ook de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen, zoals podiumkunsten, beeldende
kunsten, letteren of muziek. Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant – vaak kunstzinnig vormgegeven – in het monument op deze Open Monumentendag belicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, glas-in- lood. En dan zijn nog niet de ambachten genoemd, gerelateerd aan de inrichting van monumenten, zoals het meubilair, het serviesgoed en glaswerk, de stoffering, de klokkenmaker of de hovenier.

Bij gebouwen waar representatie een belangrijke rol speelt zijn de toegepaste en vrije kunsten hel rijkst vertegenwoordigd en het – decoratieve – ambachtswerk een bijna exclusieve status: of het nu particuliere woonhuizen, stadspaleizen, religieuze monumenten. openbare gebouwen, winkels of kantoren zijn. Maar ook bij meer sobere gebouwen waar de indeling en inrichting bijna uitsluitend utilitair is, zoals industrieel erfgoed als smederijen, werkplaatsen of boerderijen is de link met ambacht aanwezig.
Is er een betere plek denkbaar waar zoveel verschillende vormen van ambacht, zowel oude als hedendaagse, samenkomen en te zien zijn, dan bij een monument?

Op Open Monumentendag valt hel allemaal samen en krijgen kunsten en ambachten ruim baan. Kunstenaars en vaklieden tonen hun kunnen. Monumenten in restauratie krijgen speciale aandacht en vertellen hun verhalen aan bezoekers.