Feestdag St. Liduinna

Kaart wordt geladen...

Datum / Tijd
zo 1 mei
10:30 - 17:00

Locatie
St. Liduinabasiliek
Singel 106
3112 GS Schiedam

Categorie


Feestdag St. Liduina en processie in Schiedam

De processie van Sint Liduina in Schiedam, voor het eerst gehouden in 2015, krijgt een vervolg. Op zondagmiddag 1 mei aanstaande zal opnieuw een processie met de relieken van de heilige Liduina door de straten van Schiedam trekken. Het is het voornemen van de basiliek van Sint Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans om voortaan jaarlijks op de zesde zondag in de Paastijd (de laatste zondag voor Hemelvaart) de feestdag van de heilige Liduina te vieren en een processie te houden.

De viering van het feest van Sint Liduina in Schiedam staat in dit Heilig Jaar in het teken van de barmhartigheid. In haar leven heeft de heilige Liduina vanaf haar ziekbed aan velen barmhartigheid betoond door haar gebed, door goede raad en door haar giften aan de armen.

In parochie De Goede Herder, waartoe de basiliek van Schiedam behoort, zullen alle kerken in de twee weken voorafgaande aan het feest stilstaan bij de werken van de lichamelijke barmhartigheid. In de processie en de daaraan voorafgaande gebedsdienst zal ‘barmhartigheid’ en belangrijk accent zijn. Daarmee sluit deze feestdag aan bij de openstelling van de heilige deur tijdens het Jaar van de Barmhartigheid.

De feestdag op I mei begint om 10.30 uur met de Hoogmis in de Sint Liduinabasiliek. Ik ben van harte ingegaan op de uitnodiging om hierin hoofdcelebrant te zijn en hoop dat het werkelijk een diocesane viering mag zijn. Aansluitend is er koffie en thee in parochiezaal De Wilgenburg (en gelegenheid een zelf meegebrachte lunch te gebruiken). Om 13.15 uur zal er in de basiliek een gebedsdienst zijn, ter inleiding op de processie. Vanaf 14.00 uur zal een processie met de relieken van de heilige Liduina door de straten van Schiedam trekken, langs plaatsen uit het leven van de heilige Liduiina en plaatsen uit de devotie tot deze heilige. De rector van de Liduinabasiliek, vicaris H.M.W. Egging, nodigt u uit om deel te nemen aan deze processie.

Halverwege de processie is er een korte gebedsdienst in de Grote Kerk, waar de heilige Liduina tijdens haar leven heeft gebeden en waar haar grafkapel geweest is. De processie zal om circa 15.15 uur weer aankomen in de Sint Liduinabasiliek. Na een korte pauze in parochiezaal De Wilgenburg wordt de feestdag om circa 16.00 uur afgesloten met de Vespers met aanbidding van het Allerheiligste in de basiliek, gebeden door de Broederschap van Sint Liduina.

Bij haar inzet voor de naaste putte de heilige Liduina veel kracht uit de overweging van het lijden van Christus. Door haar voorbeeld kunnen wij, ook in deze tijd, geïnspireerd worden om barmhartigheid te betonen aan onze medemensen. Mogen velen door de voorspraak van de heilige Liduina hun hart openen voor Christus, die het Gelaat is van Gods barmhartigheid.

J.H.J. van den Hende
Bisschop van Rotterdam